12:06
Які бувають пелети і чому вони зручніші за дрова?

 

Пелетами називається паливо, що виготовлене у вигляді циліндричних гранул. Сировиною для них слугують деревина чи відходи агропромислового комплексу. В залежності від матеріалу, використаного при виробництві, та технології виготовлення визначаються основні експлуатаційні якості паливних пелет. Їх можуть використовувати для опалення житлових, господарських та виробничих приміщень.

Випускаються пелети різних типів. Найпопулярнішими є паливні гранули з деревини. Вони підходять для топки котлів та печей у приватних будинках. Використовувати пелети значно зручніше, ніж дрова.

Які види пелетів затребувані?

Для виготовлення пелетів підходить різна сировина рослинного походження. Зазвичай це побічні продукти переробки деревини чи сільськогосподарських культур. Пелети відрізняються за типом сировини, що була використана при виробництві. Виділяють наступні види:

  • з деревини – виготовлені із сосни чи дубу, можуть використовуватись й інші породи;
  • з аграрної сировини – зазвичай виготовляються з лушпиння соняшника, але можуть включати й перероблені стебла рослин, коріння й інші рослинні залишки.

Деревинні пелети підходять для опалення приватних будинків. Вони мають мінімальний показник зольності та вологості. Це зменшує швидкість наростання сажі на стінках котла та димаря. А ось агропелети підходять для великих промислових печей чи котлів. Вони мають зольність вище, тому не використовуються у приватних будинках. 

Чому використовувати пелети зручніше, ніж дрова?

Власники будинків, складів, підприємств, на яких використовують для опалення пелети, вже пересвідчились у зручності подібного біопалива. Гранульовані паливні матеріали поступово витісняють дрова та інші види твердого палива. Це зумовлено наступними причинами:

  • зберігати та транспортувати пелети зручніше, ніж дрова;
  • можна придбати спеціальний механізм подачі пелет у паливний бункер, щоб уникнути ручного насипання гранул в топку;
  • теплотворна здатність набагато більша, ніж у дров, тому витрата палива скорочується;
  • довго зберігаються, не гниють, не псуються при умові правильного зберігання;
  • пелети проходять комплексну обробку, в матеріалі не міститься шкідників, грибка та інших сторонніх домішок.

Перераховані якості роблять пелети затребуваними. При їх спалюванні не виділяється токсинів, тому що окрім рослинної сировини у складі немає нічого. Виробники не застосовують хімікатів. Фракція зв’язується, злипається за допомогою лігніну. Це природна речовина, яка міститься в рослинних матеріалах. Це робить використання пелетів зручним.

 

Категория: Разное | Просмотров: 103 | Добавил: aleksanya9393 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar