14:24
Як підтримати імунну систему дитини восени: 5 кроків до здоров’я

Як підтримати імунну систему дитини восени: 5 кроків до здоров’я

Осінь — пора, яка характеризується не лише зміною кольору листя, але й зниженням температури повітря та початком нового вірусного сезону. Саме в цей час імунна система дітлахів стає максимально вразливою до різних інфекцій та захворювань. Важливо підтримувати здоров’я малюків, організуючи їм безпечний та здоровий перехід до сезону холодів та снігу.

Що таке імунна система?

Імунна система людини — це складний набір органів та клітин, які працюють спільно задля запобігання проникненню шкідливих елементів (наприклад, мікробів) у ваше тіло. До складу імунної системи входять лейкоцити, лімфатичні вузли, кістковий мозок, шкіра, а також слизові оболонки.

При сталій роботі наша імунна система може легко виявити, що чужорідна речовина намагається завдати шкоди. Її робота полягає в тому, щоб атакувати та знищити будь-які чужі клітини або патогени. Але для цього вона дійсно має справно працювати. Погана робота імунної системи може бути зумовлена різними факторами:

  • спадковістю;
  • недостатнім харчуванням;
  • постійним стресом;
  • нестачею сну;
  • хронічними захворюваннями.

Саме тому важливо вживати всі можливі заходи для підтримки та зміцнення імунної системи дитини.

Робіть акцент на правильному харчуванні

Харчування є надважливою складовою підтримки імунної системи дитини. Саме тому слід переглянути раціон та внести в нього зміни для забезпечення збалансованого отримання корисних елементів, яке сприятиме зміцненню імунної системи.

Дуже важливо, щоб дитина споживала велику кількість фруктів та овочів. Ці продукти багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які підтримують роботу імунної системи. Рекомендується споживати фрукти та овочі різних кольорів, оскільки вони містять різні корисні речовини.

Звичайно ж, не слід забувати й про білки. Для росту малюка та розвитку його імунної системи обов’язково треба їсти м’ясо, рибу, яйця, горіхи та насіння. Не менш важливо підтримувати здоров’я кишкової флори, оскільки саме там концентрується імунна система. Тому до раціону слід додати цільні злаки. Не слід ігнорувати молочні продукти: йогурти, сири, кефір тощо. Вони підтримують здоров’я кишкової мікрофлори, а також імунної системи.

Для підтримки здорової імунної системи варто вживати достатню кількість води протягом дня. Також особливий акцент варто робити на вітаміні С (цитрусових, ягодах) та D (рибі, яйцях) — ці нутрієнти забезпечують найкращу підтримку для імунної системи.

Загалом рекомендується дотримуватись збалансованого раціону та робити акцент на різноманітності. Додатково рекомендується вживати й спеціальні харчові добавки. Вітамінний комплекс із зелених суперфудів для дітей від Natures Plus забезпечує дитячий організм всіма необхідними мікроелементами, що сприяє зміцненню імунної системи, а також ефективній протидії вірусам та бактеріям.

Робіть акцент на фізичних вправах

Не лише правильне харчування, але й помірне фізичне навантаження важливе для підтримки здоров’я дітлахів. Рекомендується щодня присвячувати час прогулянкам, а також надавати перевагу активним іграм на свіжому повітрі. Можливо, вашій дитині будуть цікаві спортивні секції. Загалом надзвичайно корисними для дитячого здоров’я вважаються заняття з плавання.

Зменшіть стрес

Стрес може негативно позначатись на самопочутті. Саме тому важливо максимально огородити дитину від факторів стресу. Обов’язково створіть для малюків сприятливі умови: проводьте час разом, гуляйте на вулиці, займайтесь спільною творчістю тощо. Дитина має обов’язково мати вільний час для повноцінного відпочинку.

Приділіть увагу сну

Сон — це важливий час, коли організм активно відновлюється та регенерує свої клітини та тканини: в тому числі й ті, що мають відношення до імунної системи. Саме в цей час активізуються різноманітні процеси відновлення, завдяки яким імунна система стає готовою для боротьби з інфекціями. Фаза глибокого сну дозволяє виробляти антитіла, необхідні для боротьби з інфекціями. Порушення сну можуть призвести до недостатньої кількості антитіл, через що організм стає більш вразливим до різних захворювань.

Діти в різному віці мають свою потребу у сні:

  • новонароджені (0-3 місяців) — 14-17 годин;
  • немовлята (4-12 місяців) — 12-15 годин;
  • діти молодшого віку (1-5 років) — 11-14 годин;
  • діти молодшого шкільного віку (6-12) — 9-11 годин;
  • підлітки (від 12 років) — 9-10 годин.

Не забувайте про гігієну

Дотримання гігієни є важливою складовою підтримки імунної системи. Дуже важливо з раннього віку навчити дитину кожного разу мити руки після відвідування вулиці, громадських місць тощо.

Категория: Разное | Просмотров: 72 | Добавил: aleksanya9393 | Теги: вітаміни, здоровье | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar