16:17
Вітаміни та мінерали: яка додаткова підтримка потрібна дитячого організму?

Вітаміни та мінерали: яка додаткова підтримка потрібна дитячого органі

Мрія всіх батьків — це здоров’я їхньої дитини. Досягти бажаного результату можна шляхом дотримання повноцінної дієти, підтримки фізичної активності та забезпечення достатньої кількості сну щодня. Втім не завжди цього буває достатньо. Великі фізичні та розумові навантаження, вплив екології та інших факторів можуть призводити до браку поживних речовин навіть за умови збалансованого раціону. В таких випадках виникає потреба у вживанні додаткових харчових добавок — вітамінних та мінеральних комплексів. Але які обрати? Поговоримо про це детальніше.

Переваги та недоліки вживання дитячих вітамінних комплексів

Мультивітамінні та мінеральні комплекси здатні компенсувати недоліки у харчуванні. Наприклад, якщо дитина має обмеження у їжі через дотримання певної дієти або алергії на певні продукти, вживання вітамінів забезпечує надходження важливих поживних речовин до організму. Також спеціалізовані добавки покращують роботу імунної системи. Вони сприяють здоров’ю шкіри, волосся та нігтів, а також є корисними для активних дітей.

Втім вживання харчових добавок вимагає максимальної обережності. Недотримання рекомендованих доз може призводити до надлишку вітамінів та мінералів, що може в кінцевому результаті зашкодити здоров’ю. Саме тому важливо обов’язково попередньо проконсультуватись із лікарем, який призначить оптимальне дозування з огляду на стан дитини.

Ще при виборі засобів варто приділяти увагу продукції відомих брендів. Наприклад, Мультимінеральний і мультивітамінний комплекс для дітей U-Cubes від Solgar має збалансований склад. Саме тому він оптимально підходить для підтримки дитячого організму. Оптимальна форма та приємний смак — додаткові переваги комплексу.

Важливі вітаміни та мінерали для повноцінного розвитку дитини

Дуже важливо забезпечити надходження в дитячий організм важливих вітамінів та мінералів. Абсолютно всі діти та підлітки мають потребу у поживних речовинах, незалежно від віку та статі. Розглянемо найважливіші вітаміни та мінерали для них.

Вітамін D

Цей нутрієнт відповідає за формування зубів та кісток, а також допомагає регулювати засвоєння мінералів. Через нестачу вітаміну у дітей може розвиватись таке небезпечне захворювання як рахіт. Загалом близько 15% дітей віком 1-11 років мають нестачу цього вітаміну, а у підлітків потреба у нутрієнті дещо збільшується.

Щоб забезпечити дитячий організм вітаміном D, варто робити акцент на дотриманні правильної дієти. Вона передбачає вживання молочних продуктів, яєчних білків, а також риб’ячого жиру. Не менш важливо щодня організувати прогулянки. Справа в тому, що наша шкіра здатна синтезувати важливий нутрієнт під дією сонячних променів.

Залізо

Цей мінерал важливий для формування м’язів, а також кровотворення. Без нього неможливе формування гемоглобіну — спеціального білка, який сприяє доставці кисню від легень до інших органів людини. Щоб отримувати достатню кількість мінералу, необхідно вживати м’ясо, яйця та каші, збагачені залізом. Втім нерідко в організмі дитини може виникати дефіцит цього нутрієнта. В таких випадках на допомогу прийдуть спеціальні харчові добавки.

Вітамін А

Цей вітамін необхідний для підтримки здоров’я шкіри, а також очей. Крім того, він підтримує роботу імунної системи, а також сприяє нормальному росту та розвитку дітей, в тому числі впливаючи на розвиток м’язів та зубів. Його нестача може призводити до серйозних проблем зі здоров’ям. Рекомендується обов’язково додати до раціону моркву, гарбуз, броколі, шпинат, рибу та печінку.

Вітаміни групи В

Для повноцінного розвитку дитини надзвичайно важливі вітаміни групи В. Вони забезпечують дитячий організм енергією, а також сприяють здоров’ю нервової системи. Завдяки достатній кількості вітамінів В9 та В12 формуються червоні кров'яні клітини, які запобігають розвиткові анемії. Також нутрієнти В-комплексу важливі для підтримки імунної системи, здоров’я очей, волосся та шкіри. Ідеальними джерелами нутрієнтів можна вважати продукти тваринного походження, бобові, зернові, а також гриби та зелені листяні овочі.

Вітамін С

Надзвичайно важливе значення має вітамін С. Він сприяє загоєнню кісток та ран, а також відповідає за зміцнення шкіри, м’язів та сполучної тканини. Крім того, він допомагає імунній системі протистояти інфекціям. Для забезпечення організму достатньою кількістю аскорбінової кислоти, рекомендується обов’язково вживати цитрусові, капусту, помідори, а також полуницю та чорницю.

Кальцій

Надзвичайно важливим мікроелементом є кальцій. Він відповідає за розвиток кісток та зубів. Також він необхідний для правильної роботи м’язів, в тому числі й серця. Він надзвичайно важливий для забезпечення нормального росту та розвитку дитини. Міститься кальцій переважно у молочних продуктах, зелених листяних овочах, рибі та мигдалі.

Категория: Разное | Просмотров: 56 | Добавил: aleksanya9393 | Теги: вітаміни | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar